Kralen rijgen en sieraden maken

Kralen rijgen is een hobby waarbij een inspanning van je gevraagd word, maar het zou ook een ontspanning moeten zijn. Al die kleine kraaltjes, vele malen daar doorheen steken, draden die kringelen en in de knoop raken, naalden met van die veel te smalle oogjes, en dan ook nog van die kleine gaatjes in de rocailles die toch al telkens wegschieten of weg rollen. Je zou het wegsmijten voor minder, maar dat doen ‘wij’ kraal verslaafden niet. We leggen die ketting, armband, of ander project waarmee we bezig zijn hoogstens aan de kant om nadat we afgekoeld zijn toch weer verder te gaan. Het moet en zal ons lukken, en als dat niet rechtsom gaat, dan maar linksom.

Rijgen kan je leren, te beginnen met….

Ow jazeker, rijgen kan je leren. Natuurlijk kunnen we allemaal rijgen, maar als het gaat om rijgtechnieken, en technieken met betrekking tot het materiaal wat je gebruikt, dan is er een hoop te leren. Dat kringelen en rafelen van de draad bijvoorbeeld, dat is ook een gevolg van de manier waarop je rijgt. Veel door de draad heen steken en de draad om een hoekje door de kralen trekken zorgt ervoor dat de draad gaat kringelen en rafelen. Vergelijk het met een lintje waarlangs je een schaar trekt om het te laten krullen; hetzelfde gebeurd met je draad wanneer je het in een hoek langs de rand van de kralen schuurt. Hoe voorkom je dat dan? Rijg rustig, heb respect voor je materiaal, en denk na. Geen grote halen snel thuis, en goed opletten wat je doet en hoe het draad reageert. Leg de draad met de kraal waar je doorheen wilt steken bijvoorbeeld strak over je vinger en steek er dan met de naald langs de bovenkant van de kraal doorheen. Gebruik die vingers tijdens het rijgen om bijvoorbeeld draden strak en uit de weg te houden. En vooral….leer het materiaal waarmee je werkt kennen. Van welk materiaal is mijn draad gemaakt, wat zijn de eigenschappen, en wat kan er wel en niet mee. Nylondraad bijvoorbeeld is rond van structuur en vult daardoor ook veel sneller het gaatje van de kraal op dan een katoengaren welke plat gedrukt kan worden. Nylon is ook een materiaal welke gevoelig is voor invloeden als warmte en kou; het kan uitzetten en krimpen. Deze les leerde ik keihard toen ik jaren terug bruidssieraden in de etalage van een bruidswinkel mocht etaleren. Ik was zo trots, totdat de winkel me belde of ik alsjeblieft die troep uit de etalage wilde komen halen. Troep?! De zon had vol op die etalage gestaan en de sieraden waren allemaal lelijke brouwsels geworden. Mijn kansen bij deze bruidswinkel, en die in de omtrek waren wel verkeken, maar ik leerde wel mijn les om éérst te gaan zien met welk materiaal ik werk en goed naar de eigenschappen te kijken.

Het Barbobs, Nymo, en Miyuki rijggaren zijn allemaal garens welke een mengeling zijn van katoen en nylon. Bij het Barbobs en Nymo is de verhouding katoen hoger dan die van het nylon, hierdoor zijn het sterke garens waarbij het rijgwerk ook soepel blijft. Het Nymo is de dunste variant, en dit is bij mij de absolute favoriet waar nagenoeg alle sieraden van De Daver mee vervaardigt zijn. Het Barbobs is wat dikker en is zeer geschikt voor het rijgen met wat grotere kralen, of te gebruiken bij technieken waar wat minder vaak door de kralen heen gestoken hoeft te worden.
Het Miyuki is door een hogere verhouding nylon zeer geschikt voor het rijgen met delica’s, staafjes, en kralen waar een scherp randje aan kan zitten zoals bijvoorbeeld de Swarovski kralen.
Natuurrijggaren is een dikker katoen garen welke veelal gebruikt wordt bij het rijgen van natuurparels en halfedelstenen. Het is dikker, splijt gemakkelijk, maar is ook erg sterk.
Acculon draad is weer van een heel ander kaliber dan de rijggarens. Dit garen bestaat uit meerdere om elkaar gedraaide metaaldraden, met daar omheen een nylon coating. Het draad is stijf en sterk, en is met name geschikt voor het rijgen met grotere, en zwaardere kralen. Ook technieken met een zwevend effect van de kralen die dan veelal met knijpkralen vastgezet worden, vragen om dit draad.

Die naald en dat verrekte smalle oog….

Bij het rijgen met kralen is een naald nodig, maar juist die zorgt soms ook voor een aanval van woede of waanzin. Want wat moeten we als eerste doen wanneer we willen beginnen met rijgen? Juist ja, die draad moet in de naald. Maar…..waar zit dat oogje? Een veel gehoorde vraag is dan ook of we naalden hebben met een groter oog. Ja die hebben we, maar welke techniek gaat u doen, en met welke maat kralen gaat u rijgen? De maten 15/0 en 11/0 rocailles vragen toch al wel om een naald nr. 12, en juist dat oogje is zo smal. En waarom dan? Het antwoord hierop is heel logisch; als het oogje breder dan de naald zou zijn dan blijven de kralen op dat oogje hangen. En juist dat is een feit welke we niet kunnen hebben. Er is een naald met een heel groot oog, dat is de big eye needle. Probleem opgelost toch? Nou nee, niet helemaal. Deze naald bestaat uit 2 metaaldraden welke aan de punten aan elkaar vastgezet zijn. Het oog is hiermee heel lang en door de metaaldraden uiteen te buigen ook heel breed, maar hierdoor is de naald ook wel zwakker dan de normale kralennaald. Het puntje is ook niet zo mooi smal als bij de normale kralennaald, en dat kan weer tot gevolg hebben dat je draad sneller beschadigd raakt.
Oké, en dan komen we toch weer op die kralennaald met dat smalle oogje uit waar die draad maar niet doorheen te krijgen is. Mijn handigheidje is de draad tussen duim en wijsvinger te klemmen, en dan de naald tussen duim en wijsvinger door het halen. (Filmpje)
Oefening baart kunst, maar het zal altijd wel een puntje van ergernis blijven bij het uitoefenen van onze hobby.

Weg rollende en springende kralen.

Ben je lekker bezig en vliegen die kralen alle kanten op! Heel vervelend want dan kan je ze weer gaan zoeken in het tapijt, of ze zijn weet ik waarheen gestuiterd op je laminaat. Een handig hulpje is het kralenmatje. Hierop blijven de kralen netjes liggen, en je blijft er ook niet met je naald inhangen bij het oppikken ervan. Er zijn verschillende merken en kleuren matjes, en het is maar net wat u fijn vind, en wat u ervoor wilt betalen. Bij mij is het A4 formaat kralenmatje van Rayher favoriet. Het nadeel van de kralenmatjes is alleen dat ze heel licht van gewicht zijn en ze gemakkelijk gaan schuiven op een ondergrond als je keukentafel. Een oplossing vond ik in het naaien van een stukje antislip onder mijn matje. Nu blijft het prima liggen en waait niet weg als ik buiten werk wanneer het mooi weer is.

Werkplek

Nog zoiets….je werkplek netjes houden. Ja, ook daar moet je een beetje over nadenken. Ben je rechtshandig? Dan komen draden ook rechts van je te liggen, en is handiger als je gereedschappen en andere dingen links op je werkplek neerlegt zodat het geen conflict oplevert met je draad. Zorg ook dat je rechts van je de meeste ruimte hebt om je arm vrij te kunnen bewegen bij het doorhalen van de draad. Bekijk wat je prettig vind werken als je met de kralen aan de slag gaat. Zit je graag aan de tafel, of is die ene stoel bij het raam je favoriete plek? Zorg dat je comfortabel zit, er geen hinderlijke punten aanwezig zijn waar de draad om of tussen kan komen te zitten, en zorg voor voldoende licht. Een daglichtlamp kan een goede hulp zijn om altijd het juiste licht te hebben, maar dan moet er wel een stopcontact bij je werkplek aanwezig zijn. Simpele dingetjes, maar wel belangrijk om even over na te denken en ervoor te zorgen dat dit in orde is.

Kralen rijgen en het maken van sieraden is ontspanning

Natuurlijk moeten we er de aandacht bij houden, en we hebben ook weleens last van tijdsdruk die we onszelf al dan niet opgelegd hebben. Maar hee, ho stop! Laten we niet vergeten dat het maken van sieraden ook vooral ontspanning is. De drukte van de dag of week even doorbreken met een rijgwerkje is het fijnste wat er is. Even dat hoofd leegmaken en de wereld om ons heen vergeten. Laat ons maar uren priegelen aan die ene armband, halsketting, of misschien wel dat ornamentje als cadeautje bij een feestelijke gelegenheid. Het is wel dat unieke stuk, en niet een “12 in dozijn” sieraad. Het is dat mooie bijzondere sieraad waar we fier en trots op mogen zijn. Kralen rijgen en sieraden maken doe je niet zomaar, het is een virus, een passie!

Ik ben blij dat ik deze passie via De Daver Hobby & Creative met jullie mag delen.
Met creatieve groet,
Geralda

Volg De Daver ook via Facebook en Youtube

Geef een antwoord