Stitch & Do met een kraaltje extra
Stitch & Do, ofwel borduren op papier, is een techniek welke gevestigd is in het creatieve wereldje, en welke nooit zal verdwijnen. Ik was er vroeger al mee bezig, en herontdekte het pas geleden weer. Stitch & Do heeft namelijk geweldige pakketjes waar alles al bij steekt, en waarmee je 3 complete kaarten maakt. Ideaal om mee te nemen op vakantie, handig om lekker mee te knutselen, en ook erg leuk om cadeau te geven.

Een leuke en ontspannende techniek, en je hebt er niet veel voor nodig, maar er zijn wel wat tips & tricks te geven bij het borduren. En De Daver voegt nog graag een klein stukje van de eigen magie toe door subtiel kralen/rocailles toe te voegen aan de patroontjes. Hoe we dat doen, en onze tips delen we graag met een ieder, daarom is er deze pagina.
Have fun, en hopelijk heeft u er net zoveel plezier in als ik.
Tips van De Daver
- Borduur met een fijne naald; meest gebruikt is een quiltnaaldje, maar denk ook eens aan een kralennaald nr. 12 waarvan het oogje niet breder is dan de naald zelf.
- Wist u dat er ook een korte kralennaald nr. 12 bestaat? Voordeel is dat een dunne naald is waarvan het oogje niet breder dan de naald zelf is. Nadeel is dat het oogje ook heel klein is. Met het bijgeleverde garen is dat kleine oogje lastig maar te doen, met het glittergaren vergt het wat meer geduld.
- Het lichte garen is vaak wat lastiger in de naald te krijgen omdat het slecht te zien is. Maak het puntje zwart met een stift, en het probleem van de zichtbaarheid is opgelost. Knip het zwarte puntje af voordat u gaat borduren, want we willen wel een smetteloze kaart houden.
- Borduur symetrisch bij figuren als waaier vormpjes; borduur van links naar het midden, rechts naar het midden, en als laatste de middelste lijn naar het midden.
- De gaatjes zijn voorgeprikt, maar zelf geef ik er de voorkeur aan om ze nog net in te prikken met een dunne prikpen. Ik gebruik hier de pergamano prikpen voor, en laat het naaldje maar net aan in het papier zakken. Hierdoor schuurt het draad niet steeds langs de randen van de gaatjes, en krult het minder.
- Bij figuren welke opgevuld worden met het glittergaren prik ik de gaatjes ietsje groter; dit garen is net wat dikker, en heel gevoelig voor het schuren langs de randjes van de gaatjes.
- Verzamelgaatjes, zoals het onderste middelste gaatje bij een waaier vorm, prik ik ook wat groter. Hier gaan meerdere draden doorheen, en dat moet wel passen zonder dat de kaart gaat scheuren, of het trekken en sjorren aan de naald.
- Haal de draad recht door het gaatje heen, zodat deze niet steeds langs de randen van de gaatjes schuurt. Dit voorkomt dat de draad onnodig gaat krinkelen.
- Steek de naald netjes recht door het gaatje heen zodat het gaatje niet onnodig groter wordt.
- Blijf naar de draad kijken bij het doorhalen. Gaat de draad krinkelen, zet er dan een vinger tussen om de draden uit elkaar te houden en te begeleiden. Komt er een kluwe aan welke een knoop dreigt te worden, haal deze dan eerst los voordat die knoop er inzit.
- Kantel de oplegkaart wat naar voren bij het doorhalen van de draad. Hierdoor komt de draad vrij van de kaart en zal deze minder snel achter kraaltjes of hoeken blijven hangen.
Magie van De Daver; kralen toevoegen aan Stitch & Do patronen
Het is verslavend leuk om kleine kraaltjes/rocailles toe te voegen aan de geborduurde figuurtjes. Maar doe dit subtiel en bedenk dat overdaad schaad. Ik kies maximaal 2 kleurtjes rocailles om toe te voegen, en doe dit eigenlijk aan de hand van de figuurtjes. Waaier figuren, swirls, en sterretjes lenen zich hier het best voor, en ik kies dan de kleur rocailles die het dichtst bij de kleuren garen komt waarmee deze figuren geborduurd worden. De maat van de rocailles is de maat 15/0 omdat dit hele fijne rocailles zijn welke de kaart niet onnodig kwetsbaar of zwaar maken. Het is dan echter wel aan te raden om met een kralennaald te borduren zodat de rocailles niet op het kopje van de naald blijven hangen. De maat 11/0 is ook zeker een mogelijkheid, deze zal alleen wat meer aanwezig zijn.
Hoe de kralen/rocailles op een juiste manier op de figuren te borduren ga ik u uitleggen. Het is van belang dat de kralen/rocailles netjes horizontaal op de figuurtjes geborduurd worden, en dat is een kwestie van er eventjes een beetje aandacht aan besteden. Moeilijk is het zeker niet, wel verslavend leuk!
Omdat ik de begeleidende tekeningen nog aan het maken ben zal de uitleg nu nog enkel in tekst hier staan. Ik doe mijn best dit zo spoedig mogelijk te veranderen.
Algemeen:
Na het borduren van een figuur met een verzamelgaatje steek je aan de achterzijde van de oplegkaart eerst onder enkele draden door. Hierna steek je door het verzamelgaatje naar de voorzijde van de oplegkaart.
Figuren als waaiers met een verzamelgaatje:
Rijg een rocaille op. Negeer de onderste draad van het figuur, steek onder de2e, 3e, en 4e draad aan 1 zijde door, en haal de draad voorzichtig aan. Steek door de rocaille heen. Steek aan de andere zijde van het figuurtje onder dezelfde 3 draden door, en haal de draad voorzichtig aan. Steek door de rocaille heen, en steek door het verzamelgaatje terug naar de achterzijde van de oplegkaart.
Sterren met een verzamelgaatje:
Rijg een rocaille op. Steek aan 1 zijde onder 3 draden van het figuur door, en haal de draad voorzichtig aan. Steek door de rocaille heen. Steek aan de andere zijde van het figuur ook onder 3 draden door, let hierbij op dat de rocaille netjes recht op het figuur komt te liggen, en haal de draad voorzichtig aan. Steek door de rocaille heen, en steek door het verzamelgaatje terug naar de achterzijde van de oplegkaart.
Figuren als sterren en swirls zonder verzamelgaatje:
Voor het toevoegen van een rocaille op deze figuren moet vaak 1 of 2 gaatjes extra geprikt worden. Borduur eerst het figuur, en bepaal dan waar u de rocaille wilt toevoegen. Kijk goed hoe de draden van het figuur lopen, en prik dan het gaatje of de gaatjes. Borduur de kraal tussen de 2 gaatjes, steek nogmaals naar de voorzijde, steek door de rocaille heen, en steek terug naar de achterzijde. De rocaille zit nu stevig op de kaart vast.