Tips van De Daver

Tips, kennis, en reviews van De Daver bij het maken van sieraden, en het werken met kralen.

We weten allemaal dat je rijgt op draad, maar welke is nu geschikt voor wat? Een kraaltje is rond, maar wat betekenen al die verschillende aanduidingen? Waarom heeft die naald nu zo een klein oogje waar de draad niet in te krijgen is? Het zijn zomaar een paar vragen die te beantwoorden zijn met de kennis welke De Daver al vele jaren heeft opgebouwd. De creatieve geest, en het gezicht van De Daver ben ik Geralda. En het delen van mijn kennis vind ik het allerbelangrijkste, want het bij me houden heeft geen nut en schiet niet op. De antwoorden op vragen als hierboven zijn ook vaak niet eens een “hogere wiskunde”, maar wel handig om te weten bij het werken met de kralen en het maken van sieraden.

Met deze pagina wil ik graag mijn tips, kennis, en reviews op producten met jullie gaan delen. Deze pagina zal dan ook in beweging blijven, want veelal kom ik dingen tegen wanneer ik aan het rijgen ben waarvan ik dan denk dat het handig is dit te delen. Kom dus regelmatig eens kijken of er nog iets nieuws is toegevoegd.

Tips van De Daver

Welke kleur garen kies je?
Dit is de telkens terugkerende vraag wanneer je begint met een nieuw werkstuk. Welke kleur garen ga ik gebruiken? Nu is dit van heel veel dingen afhankelijk, en is het handig om wat dingen te weten.
»  De rocailles zijn van glas, en dat betekend dat ze ook kleur opnemen van wat er naast, op, en in de kraal zit. Transparante kleuren, ceylon (melkglas en semi transparant) kleuren, gold lustered en iside color kleuren zijn hier het meest gevoelig voor, en dan is het zaak om een kleur garen te kiezen welke het dichtst bij de gebruikte kleur ligt.
Maar wat nu als je meerdere kleuren rocailles gebruikt?
»  Dan ga je zien welke kleur de hoofdkleur is, of welke kleur het meest zichtbaar is en pas je daar je kleur garen op aan.
»  De keuze van de juiste kleur garen is ook nog afhankelijk van de gebruikte rijgtechniek, want bij sommige technieken blijf je het garen altijd wel wat zien, en bij andere technieken zie je het helemaal niet.

Kom je er niet uit welke kleur de juiste is, dan is er gelukkig altijd nog een gulden middenweg.
»  De kleuren lichtgrijs/grijs, en beige zijn namelijk prima basiskleuren welke niet aan je basisuitrusting mogen ontbreken.
De kleur beige gaat prima bij alle beige, geel, oker, goud, oranje, rood, en bruintinten. En het (licht)grijs is een prima basis voor alle andere tinten. 
Huh? En het zwart en het wit dan hoor ik je denken.
»  Zwart en wit zijn harde kleuren die zich niet makkelijk aanpassen, en daarom zie ik ze niet echt als een basiskleur. Bedenk maar eens wat er gebeurd als je zwart bij wit of roze zou gebruiken; het zwart zal altijd zichtbaar zijn omdat het een harde kleur is tegenover de zachte tint van de rocailles. Gebruik je er het lichte grijs bij wat een stuk zachter is van kleur, dan zal het draad een veel minder opvallen. Neemt niet weg dat wit garen wel echt bij witte rocailles gebruikt moet worden, en zwart bij zwarte rocailles. En dus zijn deze kleuren toch eigenlijk ook wel onmisbaar bij je basiskleuren aan rijggaren.

Reviews van De Daver

Glazen flacon met deksel
Laat ik het maar meteen zeggen; ik ben fan van deze handige flaconnetjes! Ik gebruik ze bij al mijn projecten waar ik kleurencombinaties voor maak, en stop er dan de kralen in de afgewogen hoeveelheden in. Is het sieraad klaar dan gaan de overgebleven kraaltjes weer terug in de zakjes en worden de flacons terug opnieuw gebruikt voor een volgend project.

Deze glazen flacons zijn ideaal om kralen in te stoppen. De deksels sluiten goed en zijn van stevig en duurzaam materiaal. De afmeting van deze flacons is 5cm hoog, en ze hebben een doorsnede van 2cm; een prima formaat zo is mij gebleken. Ze zijn bij De Daver te koop per 5 stuks.

Draagbare opbergbox met 4 sorteerdozen

Rijgt u altijd op 1 en dezelfde plek in huis? Of neemt u uw creatieve spulletjes mee op vakantie? Bij mij is het antwoord op de eerste vraag ‘nee’, en op de tweede vraag volmondig ‘ja zeker wel’. Dan is deze handige box zeker de aanschaf waard.
De 4 sorteerdozen gaan als lades in de box en worden middels een klep met 2 stevige klipsluitingen vastgezet. In de bovenkant van de box kunnen attributen als tangetjes, klossen garen, en al dat soort benodigdheden netjes opgeborgen worden. Met het handzame formaat van 27,5 x 17,5 x 26cm is deze draagbare opbergbox mét onze creativiteit altijd makkelijk mee te nemen.