Naalden; er zijn er zoveel dat het lastig kiezen is als je de eigenschappen & de verschillen niet goed kent. Want welke is geschikt voor een bepaalde techniek, en welke kies je zodat het rijgen, weven, of borduren ook prettig te doen blijft.
Een 100% zeker antwoord kan ik hierop niet geven, want het blijft altijd persoonlijk, maar met kennis van de eigenschappen en de verschillen in de soorten naalden is het meestal wel makkelijker om een keuze te maken.
Naalden in soorten en maten
De rijgnaald, of specifiek de kralennaald, is bij uitstek geschikt voor het werken met de rocailles, de delica’s, en de verschillende vormen van kralen zoals de CzechMates, Matubo, facetkralen, en parels. Deze naalden zijn er in verschillende lengtes en diktes, maar ook zijn er verschillen qua merk van elkaar.
Is er een standaard rijgnaald? Jazeker, de standaard rijgnaald voor het rijgen van kralen is een wat langere naald met een oogje wat niet breder is dan de naald zelf. Doordat het oogje niet breder is blijven de kralen niet op het oogje hangen, en het geeft de mogelijkheid om meerdere malen door de kleinere kralen heen te steken. Nadeel is dan helaas wel dat het in het oogje krijgen van de draad toch lastig kan zijn.
De Daver heeft de standaard rijgnaalden in 3 maten, te weten de maten 10, 12, en 13. Voor naalden geldt hoe hoger het getal, hoe dunner de naald.
Naald nr. 10 is een geschikte naald voor het rijgen met rocailles 8/0 en 11/0, maar zal bij deze laatste maat wat minder vaak door de rocaille heen gehaald kunnen worden.
Naald nr. 12 is de meest gebruikte maat naald, en voor ons is dit eigenlijk de standaard naald. Deze naald is geschikt voor het rijgen met rocailles 8/0, 11/0, en 15/0, en kan zelfs bij deze laatste kleine rocailles meerdere malen door de rocaille gehaald worden.
Naald nr. 13 is de dunste naald welke De Daver in het assortiment heeft, en deze naald is bij uitstek geschikt voor het rijgen van projecten met de hele kleine rocailles 15/0, of waarbij redelijk wat malen door rocailles 11/0 gestoken moet worden.
Van het merk Beadsmith heeft De Daver nu ook een set naalden nr. 12 welke variëren in lengte. Hierin zijn 2 lange naalden, 2 naalden standaard lengte, en 2 korte naalden in de maat 12 verenigd. Zo heeft u altijd de juiste lengte naald nr. 12 voor uw project!
Onze tip: wanneer de draad niet in het oogje wil, is het voorzichtig oprekken van het oogje mogelijk.
Leg de naald met het oogje plat op een harde ondergrond, neem een iets dikkere naald en zet deze op het oogje, beweeg met lichte druk op een neer over het oogje van de naald.
Het oogje gaat dan net iets meer openstaan waardoor de draad er wat gemakkelijker in gaat, en zal weer dichtgaan bij het rijgen.
De korte rijgnaald nr. 10 heeft ‘slechts’ een lengte van 3,5cm, en is hiermee ideaal voor het borduren met rocailles. Doordat de naald korter en steviger is laat deze zich beter sturen. Het oogje van deze naald is wel net iets breder dan de naald, maar niet te breed om toch een keer of 3 door een rocaille 11/0 gestoken te kunnen worden. Dit is wel afhankelijk van de dikte van het draad, maar met het nymo, en Toho one-G garen is dit geen probleem. Deze naald wordt ook veel gebruikt voor het maken van beaded beads, juist ook omdat de naald wat korter is.
Het merk Pony is een gevestigde waarde op het gebied van naalden. Van dit merk heeft De Daver een verscheidenheid aan naaldensets in het assortiment. Naast de standaard kleur naalden zijn hierbij ook de black versies vertegenwoordigd. Deze zwarte naalden kunnen een voordeel zijn voor het zicht bij het rijgen met lichte kleuren, en ook lichte kleuren draad.
Pony naald nr. 10 kort
Deze bead embroidery naald, en de naam zegt het al, is vooral geschikt voor het borduren van kralen. Maar voor projecten waarbij telkens maar door 1 of 2 rocailles gestoken hoeft te worden kan deze naald ook een ideale naald zijn. Denk hierbij aan technieken als cellini, chenille stitch, Russian spiral, en peyote stitch.
Pony rijgnaald nr. 12
Een set met 6 rijgnaalden nr. 12, dus eigenlijk 6x de standaard rijgnaald voor het rijgen met kralen. Pony heeft hierbij een draad doorstekertje geleverd, maar ik raad deze eigenlijk af bij deze maat naalden. Het oogje is lang en smal, en het doorstekertje gaat hier al bijna niet door, en met daarin nog een draad welke door het oog getrokken moet worden is dit wachten op het breken van het oog van de naald. (zie onze tip hieronder)
Pony rijgnaald 10-12
Dit set herbergt 2 rijgnaalden in de maat 10, 2 in de maat 11, en 2 in de maat 12. Zo heeft u altijd een passende naald voor het rijgen van uw project. Bij dit set is een draad doorstekertje inbegrepen, maar ik raad af deze te gebruiken bij de naalden maat 12 en 11. Wanneer het lastig is de draad in het oogje te krijgen kan de tip hieronder u misschien helpen.
Onze tip: wanneer de draad niet in het oogje wil, is het voorzichtig oprekken van het oogje mogelijk. Leg de naald met het oogje plat op een harde ondergrond, neem een iets dikkere naald en zet deze op het oogje, beweeg deze met lichte druk op een neer over het oogje van de naald. Het gaat dan net iets meer openstaan waardoor de draad er wat gemakkelijker in gaat, en zal weer dichtgaan bij het rijgen.
De Pony betweens zijn naalden die tussen rijgnaalden en quiltnaalden inzitten. Ze zijn zo dun als kralennaalden, hebben de lengte van quiltnaalden, en hebben een heel smal en kort oogje. Helaas zijn ze door deze eigenschappen niet voor iedereen geschikt; want vasthouden is wat lastiger, en de draad in het oogje krijgen….. Maar het kan zeker, en eens je ermee gaat rijgen kan je net als ik zomaar eens niet anders meer willen. Ik rijg ermee, en doe er ook het Stitch & Do borduren op papier mee. De naald is kort en laat zich makkelijk sturen, al moet je daar wel even aan wennen als je altijd met de standaard lengte naald geregen hebt. Maar toegegeven, die draad in het oogje krijgen vergt wat meer geduld. En omdat het oogje zo klein is rijg ik er enkel met het Nymo en Toho One-G garen mee. Borduren doe ik met het standaard Stitch & Do borduurgaren met uitzondering van het glittergaren.
DMC is natuurlijk hét bekende merk van het borduren, maar er zijn ook naalden voor het rijgen van kralen van dit merk. Wij kozen voor een set van naalden waarin de maten 10, 11 en 12 verenigd zijn. Het kenmerk van een naald voor het rijgen met kralen is dat het oogje niet breder is dan de naald zelf, anders blijven de kralen steeds op het oogje hangen. Nadeel hiervan is helaas dan wel dat het wat lastiger is de draad in dat lange smalle oogje te krijgen. Denk dat dit hét meest gekende probleem/ergernis bij het rijgen met kralen is, en hierbij is enkel geduld en rust een oplossing. En het is echt waar; oefening baart kunst.
En dan die maten van de naalden; hoe hoger het nummer, hoe dunner de naald. Met de maten 10, 11 en 12 heeft u de meest gebruikte maten in 1 aankoop, en kunt u voor vele projecten vooruit.
Big eye naald
De big eye naald doet zijn naam eer aan, want deze naald heeft een heel groot oog! De naald bestaat uit 2 dunne metalen draden die alleen aan beide uiteinden aan elkaar vast zitten. Het middendeel kan voorzichtig van elkaar af bewogen worden waardoor het grote oog ontstaat. Hier is de draad dan heel gemakkelijk tussen te leggen, waarna deze ingesloten wordt wanneer de 2 delen terugveren.
Het nadeel van deze naald is wel dat de uiteinden maar een klein stukje aan elkaar vast zitten, en daardoor gemakkelijk door kunnen breken bij het doorhalen van de naald. Mijn advies is daarom om de naald daarbij zoveel mogelijk te beschermen en bij deze zwakkere punten vast te houden. Nog een nadeel kan zijn dat de punt van de naald wat platter en breder is waardoor je minder vaak door de rocailles kan, en je de draad makkelijker beschadigd bij het doorsteken.
Toch kan deze naald zeker een uitkomst zijn, zeker bij het rijgen van sieraden op een enkele, en misschien wat dikkere, draad.
Curved big eye naald
De curved (gebogen) big eye naald is een naald geschikt voor het gebruik bij de kralenmolen. Het grote oog, wat je opent door je nagel tussen de 2 delen in het midden van de naald te zetten, is ideaal om elke draad makkelijk door de naald te steken. Het gebogen uiteinde is handig bij het oprijgen van de kralen met de kralenmolen. De kralen glijden niet meer terug wanneer ze de bocht om zijn.
Weefnaald
De weefnaald is een lange naald welke vooral geschikt is voor het weven met kralen op een weefraam. De naald is lang, het oog is wat groter dan bij een standaard naald, en de naald zelf is ook wat steviger. Zo steek je gemakkelijk door een hele rij kralen door, en maak je de mooiste creaties op het weefraam.
Naald voor elastisch koord
Deze naald is geschikt voor het rijgen op elastisch koord. Het koord is wat dikker dan rijgdraad, daarom is er een haakje aan de naald voorzien waar het elastiek ingehaakt kan worden. Het grote oog aan deze naald dient als stopper zodat de opgeregen kralen niet van de naald afvallen.
Nadeel is dat deze naald vooral geschikt is voor kralen met grotere rijggangen.