Van dienblad via kralenmatje naar kralenbord

Herkenbaar? De zoektocht naar iets wat handig is om de kunst van het kralen rijgen op uit te voeren. Die kralen rollen overal heen, je moet ruimte hebben, de naald moet er niet in blijven hangen, het moet comfortabel zijn, het moet tegen een stootje kunnen, het mag niet zwaar zijn…kortom een kralenbord, of welk hulpmiddel dan ook, moet aan heel wat eisen voldoen. Er is zoveel te koop, en dan denk ik weer aan mijn moeder die heel in het begin eenvoudig een theedoek op tafel lag. Later werd dat zo een bedtafeltje; een dienblad met uitklapbare pootjes waarop ontbijt geserveerd zou moeten worden. Nou die kralen die erop lagen liggen nogal zwaar op de maag, maar het werkte wel. Behalve in de tuinstoel dan, want dan zaten die pootjes in de weg. In de huidige tijd zijn er allerlei handige hulpmiddeltjes als beading boards, custom made beading boards, en reis hulpjes te koop. Werken ze? Jawel, alleen is het voor een ieder anders en moet je voor jezelf uitvogelen wat prettig werkt. En ook niet onbelangrijk….zien wat betaalbaar blijft.

Kralenmatje

Bij het rijgen maak ik altijd gebruik van een kralenmatje, dat is mijn onmisbare hulpje om die kraaltjes niet overal heen te laten stuitteren. Ook die zijn er nu in vele soorten en maten, maar ik gebruik vooral een matje van het A4 formaat. Lekker handzaam en er kan genoeg op liggen. Bij het geven van demonstraties kwam ik er al snel achter dat deze matjes toch wel heel makkelijk van de tafel afgleden. Ze zijn ontzettend licht en glad, dat schuift natuurlijk gemakkelijk. En nadat ik een keer met zo een matje op mijn dienblad naar buiten liep, en dat matje er vandoor vloog met al mijn Swarovski kralen en al erop…. Eureka! Ik naai er anti slip onder. Nou ja, ik dacht dat even snel te plakken maar dan lost het matje een beetje op. Dan met de naaimachine; ja hallo ben je blondt ofzo, het is anti slip dus dat schuift natuurlijk nooit onder het voetje door, duhuh! Je moet het er dus gewoon handmatig onder naaien, maar dan heb je wel het ideale middel tegen verschuiven, glijden, én onverwachte windvlagen onder dat matje zitten. Ik ben nog dagelijks ontzettend blij met dat eureka-momentje, en ik weet velen met mij. Delen doe ik het dan ook graag, en bij aankoop van een matje geven wij deze tip er ook altijd bij. Het is ook terug te vinden op ons YouTube kanaal in een filmpje.

Van dienblad naar kralenbord

Oké we dwalen af, terug naar de titel van dit blog. Iets met een dienblad wat met een kralenmatje een kralenbord wordt. Hoe dan? Nou heel simpel en ook nog eens low budget. Eigenlijk heb ik mijn handigheidje om overal comfortabel met mijn kralen te kunnen spelen allang gevonden. Jaaaaaren geleden, toen ik door een blessure opgelopen bij het turnen in een rolstoel kwam te zitten, kwam ik weer in aanraking met de kraaltjes. Van kleins af aan daar al mee bezig geweest, maar school, vriendjes, turnen, je kent het wel, het verdween wat naar de achtergrond. Maar oké, door letterlijk een oud vrouwtje kwam ik weer met kraaltjes in aanraking, maar de campingtafel was te laag om met de rolstoel aan te werken, en dus werd er een houten plaat over de rolstoel gelegd. Dat was het ook niet, tot de buurvrouw met een dienblad waaronder een schootkussen zat, zo een met van die bolletjes vulling, aan kwam zetten. Dat was ‘m, ik ben nooit meer van dat ding afgestapt. Dit verhaal speelde al voordat De Daver in 1991 opgericht werd, dus ga maar na.

beading-table

Nadat die eerste versleten was voor een paar Euro een nieuwe gekocht bij de Blokker, en die gebruik ik nu nog steeds. Tot voor kort legde ik er gewoon een kralenmatje met anti slip eronder op, en dat werkte perfect. Maar nu begon er toch iets te knagen, en de bovenkant van het blad begon lelijk te worden….wat nou als dit ding uit elkaar gehaald kan worden, kan ik er dan nog wat mee? Hij is in elkaar gezet ook, dus onderzoek leerde me dat het blad met daaronder het schootkussen met lipjes vast zit. Loshalen, bead mat XL formaat over het blad heen leggen, rand er weer overheen duwen, lipjes vast, en klaar was mijn nieuwe kralenbord. Issie mooi? Nee misschien niet, maar wel functioneel en daar gaat het om. Ik lijmde in de hoek een magneet aan de randen vast waarop mijn naalden een plekje kregen. En zo kan dit dienblad/kralenbord nog weer wat langer mee. Door het kussen gevuld met de bolletjes ligt het dienblad stabiel op je schoot, het blad heeft geen hoge rand wat fijn is voor je polsen, en je hebt alle ruimte om je spulletjes erop kwijt te kunnen.

Veel kraal-plezier gewenst!
Met creatieve groetjes,
Geralda

Laat een reactie achter